13 Haziran 2017 Salı

Terminal Php Versiyonu Değiştirme

Merhaba sevgili geliştirici arkadaşlarım. Bugün kendi karşılaştığım birkaç kez zorluk çektiğim ama sonunda çözdüğüm bir sorunu buraya da yazmak istedim.

Linux kullanan geliştiriciler bilirler konsolda php farklı bir versiyonda olabilir bu da sistemde birkaç php versiyonu olmasından kaynaklıdır. Biz burada linux konsolune php yazdığımız zaman çalışacak dosyanın nerde olduğunu vererek karşılaştığımız bu sorunu çözebiliriz. Linux'da yazdığımız konsol komutlarının nerden alınacağıyla ilgi dosya kullanıcı klasöründeki .bash_profile adlı dosyada değişiklik yaparak çözüme ulaşabiliyoruz. .bash_profile aynı zamanda alias tanımlamaya da yardımcı olur muadil olarak .bashrc dosyasında da düzenleme yapabilirsiniz. Ama linuxu çok detaylı kullanan arkadaşlar için login olan shell için bash bash_profile dosyasıdır bir nevi size hastır bashrc ise bütün shell ortamlarında çalışır. Bir logine ihtiyaç duymaz. Benim tavsiyem .bash_profile kullanmak.



sudo  nano ~/.bash_profile

yazdıktan sonra açılan kısma ilgili php versiyonunun bin klasorunu path olarak eklemeniz yeterli olacaktır. Dosya yolunun önündeki ~/ sizin home/username klasörünüzü gösterir. Örneğin benimki /home/veysel yolunu gösterir.
export PATH=/opt/lampp/bin/:$PATH

yazıp kaydettikten sonra 

source ~/.bash_profile


komutunu çalıştırmanız yaptığınız değişikliğin aktif olması için yeterlidir.
Aynı şekilde diğer bash dosyaları için de yaptığınız değişiklikte source komutunu çalıştırabilirsiniz.
Görüşmek dileğiyle.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder